Become a Site Supporter and Never see Ads again!

Author Topic: Range Check Error - Trader's Little Helper  (Read 2304 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline dactylus

  • Site Supporter
  • Trade Count: (34)
  • Needs to get out more...
  • *
  • Posts: 4565
  • Gender: Male
  • Saint Paul, MN
Range Check Error - Trader's Little Helper
« on: August 26, 2011, 02:16:28 PM »

I just started getting "range check errors" in Trader's Little Helper today when trying to encode a 24/48 wav file to FLAC.  The wav file is 2.25 GB in size.  Would the size of the wav file have anything to do with this error?  I am sure that I have encoded wav files this size to FLAC in the past.  Could the name of the file be the culprit?  The file is named C4_2011-08-24_raw  Any suggestions? 

I was using an older version of TLH and then upgraded to the newest version today.  I received the same error message using both versions.  THe wav encodes to 100% but does not complete, then the error message occurs.

Thanks
hot licks > microphones > recorder



...ball of confusion, that's what the world is today, hey hey...

Offline rigpimp

  • Trade Count: (13)
  • Taperssection All-Star
  • ****
  • Posts: 1472
  • Gender: Male
  • Jarts don't kill people!
Re: Range Check Error - Trader's Little Helper
« Reply #1 on: September 21, 2016, 03:11:55 PM »
Did you ever find out what caused this?  I am trying to FLAC a bunch of my friends masters as he put them Dropbox all in WAV format.  If I drag 5 or 6 at a time I get this error about 30 times and the program crashes.  Once in a while it will actually finish a file with validity.
Mics: Schoeps MK5 G MP, Schoeps CCM 4 Lg MP, Schoeps MK8 MP, nBob cables > PFA, KCY 250/5 > PFA
Pre/A>D/P48: Sonosax SX/M2, Sonosax SX/M2-LS, E.A.A. PSP-2, Naiant Tinybox, Neumann BS48i-2 (for sale)
Recorders: Sound Devices Mixpre-6, Sony PCM-M10

http://archive.org/bookmarks/kskreider

Offline audBall

  • Trade Count: (33)
  • Needs to get out more...
  • Posts: 5697
  • Gender: Male
Re: Range Check Error - Trader's Little Helper
« Reply #2 on: September 21, 2016, 03:20:29 PM »
Doesn't this happen with WAVs > 2gb?

Offline rigpimp

  • Trade Count: (13)
  • Taperssection All-Star
  • ****
  • Posts: 1472
  • Gender: Male
  • Jarts don't kill people!
Re: Range Check Error - Trader's Little Helper
« Reply #3 on: September 21, 2016, 03:26:30 PM »
I'm unsure if it is puking on the larger of the files or not but there is about 50 shows in the first folder with 12 of them being >2GB.  There are also some excessively long file names (with some spaces)

eg. 1994_0115_crosseyed cat dandeliion soup mommy colourbox SeattleWA
Mics: Schoeps MK5 G MP, Schoeps CCM 4 Lg MP, Schoeps MK8 MP, nBob cables > PFA, KCY 250/5 > PFA
Pre/A>D/P48: Sonosax SX/M2, Sonosax SX/M2-LS, E.A.A. PSP-2, Naiant Tinybox, Neumann BS48i-2 (for sale)
Recorders: Sound Devices Mixpre-6, Sony PCM-M10

http://archive.org/bookmarks/kskreider

Offline dactylus

  • Site Supporter
  • Trade Count: (34)
  • Needs to get out more...
  • *
  • Posts: 4565
  • Gender: Male
  • Saint Paul, MN
Re: Range Check Error - Trader's Little Helper
« Reply #4 on: September 21, 2016, 04:38:09 PM »
Doesn't this happen with WAVs > 2gb?

I found that .wav's > 2gb caused the error.  Reduce the wav to < 2gb and I no longer got the error. 

This just happened to me again about 2 months ago.  I split the > 2gb wav file to produce a file < 2gb and the error disappeared.  I posed the same scenario at the Trader's Den several years ago and the creator of TLH said that I should NOT get the error but I continued to receive the error for wav files > 2gb...
hot licks > microphones > recorder



...ball of confusion, that's what the world is today, hey hey...

Offline rigpimp

  • Trade Count: (13)
  • Taperssection All-Star
  • ****
  • Posts: 1472
  • Gender: Male
  • Jarts don't kill people!
Re: Range Check Error - Trader's Little Helper
« Reply #5 on: September 21, 2016, 05:16:14 PM »
This is what I am trying now.  All files <2GB in TLH and then I will test Foobar's conversion for >2GB.  If the latter doesn't work then I will try CDWave.  Then, as a last resort I will split them up and FLAC parts of the files. 

I believe that these are gigantic because they are all raw master DAT transfers, or more realistically, multiple masters pasted together from several bands that all played the same bill as you can see from the sample name above.
Mics: Schoeps MK5 G MP, Schoeps CCM 4 Lg MP, Schoeps MK8 MP, nBob cables > PFA, KCY 250/5 > PFA
Pre/A>D/P48: Sonosax SX/M2, Sonosax SX/M2-LS, E.A.A. PSP-2, Naiant Tinybox, Neumann BS48i-2 (for sale)
Recorders: Sound Devices Mixpre-6, Sony PCM-M10

http://archive.org/bookmarks/kskreider

Offline F.O.Bean

  • Is a 4 channel slut and
  • Trade Count: (121)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 40600
  • Gender: Male
  • Taperus Maximus
Re: Range Check Error - Trader's Little Helper
« Reply #6 on: September 21, 2016, 09:55:12 PM »
To avoid this issue with TLH, I just use the latest version of FLAC Frontend and it FLACs them everytime :)

Sometimes when I have WAVs that are almost 4gb big[24/96 at ALMOST 2 hours], I get a WAV around 3.5+gb! Well, TLH ALWAYS chokes on them for some reason, but Ive ALWAYS had success with Flac Frontend! And even if you have WAVs OVER 4gb, there's an option to FLAC that as well! I ALWAYS save a RAW/MASTER WAV file, and then FLAC it so I can easily burn to a DVDR!

So if you have the ability to use Flac Frontend, Id give it a shot! Ive been using FF for well over a decade and its always been the most reliable FLAC'ing program for ME! I do use TLH for EVERYTHING else, but for FLAC'ing my 24/96 masters, I always use FF by default! As always, YMMV ;)
Schoeps MK4's | MK41's ->
Schoeps | NBob 250/05 KCY's ->
Schoeps VMS 02IB | Naiant +60v/Low Noise PFA's ->
DarkTrain Right Angle Stubby | GakCable XLR's ->
Sound Devices MixPre-6 | Tascam DR-70D ->
128gb | 64gb SanDisk Extreme Pro SDXC-I

http://www.archive.org/bookmarks/diskobean | http://www.archive.org/bookmarks/Bean420 | http://bt.etree.org/mytorrents.php

Offline admkrk

  • Trade Count: (0)
  • Taperssection All-Star
  • ****
  • Posts: 1596
  • I'm an idiot
Re: Range Check Error - Trader's Little Helper
« Reply #7 on: September 22, 2016, 01:03:45 AM »
I did not realize that FLAC frontend had been updated to work on OSs newer than XP. TLH is just a frontend for FLAC also. It sounds to me more of an issue with having a current version of FLAC to work with, than an application that uses it. In other words, install a current version of FLAC and point whatever program you prefer to that.
"the faster you go ahead, the behinder you get"

"If you can drink ram's piss, fuck, you can drink anything"

Offline goodcooker

  • Trade Count: (24)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 2227
  • Gender: Male
  • goes to 11
Re: Range Check Error - Trader's Little Helper
« Reply #8 on: September 22, 2016, 10:22:26 AM »

eg. 1994_0115_crosseyed cat dandeliion soup mommy colourbox SeattleWA

this made me laugh...
MK41 > nBob > PFA > Aerco MP2/RAD MS2 > DR60d/DR2d
MBHO KA300 > Naiant PFA > Marantz PMD706 (currently under construction)
JB mod Nak300 (for sale/side stage)

http://www.archive.org/bookmarks/goodcooker

"Are you the Zman?" - fan at Panic 10-08-10 Kansas City

"I don't know who left this perfectly good inflatable wook doll here, but if I'm blowing her up, I'm keeping her." -  hoppedup

Offline rigpimp

  • Trade Count: (13)
  • Taperssection All-Star
  • ****
  • Posts: 1472
  • Gender: Male
  • Jarts don't kill people!
Re: Range Check Error - Trader's Little Helper
« Reply #9 on: September 22, 2016, 11:58:58 AM »

eg. 1994_0115_crosseyed cat dandeliion soup mommy colourbox SeattleWA

this made me laugh...

The funniest part is that its a real filename.
Mics: Schoeps MK5 G MP, Schoeps CCM 4 Lg MP, Schoeps MK8 MP, nBob cables > PFA, KCY 250/5 > PFA
Pre/A>D/P48: Sonosax SX/M2, Sonosax SX/M2-LS, E.A.A. PSP-2, Naiant Tinybox, Neumann BS48i-2 (for sale)
Recorders: Sound Devices Mixpre-6, Sony PCM-M10

http://archive.org/bookmarks/kskreider

Offline rigpimp

  • Trade Count: (13)
  • Taperssection All-Star
  • ****
  • Posts: 1472
  • Gender: Male
  • Jarts don't kill people!
Re: Range Check Error - Trader's Little Helper
« Reply #10 on: September 23, 2016, 08:15:13 PM »
Here was the working solution: Load wav file in CD Wave and save it as FLAC.  All >2GB files verify fine now.

TLH puked and gave me bad stream headers and foobar gave me bad files.
Mics: Schoeps MK5 G MP, Schoeps CCM 4 Lg MP, Schoeps MK8 MP, nBob cables > PFA, KCY 250/5 > PFA
Pre/A>D/P48: Sonosax SX/M2, Sonosax SX/M2-LS, E.A.A. PSP-2, Naiant Tinybox, Neumann BS48i-2 (for sale)
Recorders: Sound Devices Mixpre-6, Sony PCM-M10

http://archive.org/bookmarks/kskreider

Offline dactylus

  • Site Supporter
  • Trade Count: (34)
  • Needs to get out more...
  • *
  • Posts: 4565
  • Gender: Male
  • Saint Paul, MN
Re: Range Check Error - Trader's Little Helper
« Reply #11 on: September 24, 2016, 01:19:50 PM »
I did not realize that FLAC frontend had been updated to work on OSs newer than XP. TLH is just a frontend for FLAC also. It sounds to me more of an issue with having a current version of FLAC to work with, than an application that uses it. In other words, install a current version of FLAC and point whatever program you prefer to that.

I downloaded version 1.3.1 of FLAC.  How do I "point" TLH to that version of FLAC? 
hot licks > microphones > recorder



...ball of confusion, that's what the world is today, hey hey...

Offline vanark

  • TDS
  • Trade Count: (28)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 6515
  • If you ain't right, you better get right!
    • The Mudboy Grotto - North Mississippi Allstar fan site
Re: Range Check Error - Trader's Little Helper
« Reply #12 on: September 24, 2016, 01:21:44 PM »
I did not realize that FLAC frontend had been updated to work on OSs newer than XP. TLH is just a frontend for FLAC also. It sounds to me more of an issue with having a current version of FLAC to work with, than an application that uses it. In other words, install a current version of FLAC and point whatever program you prefer to that.

I downloaded version 1.3.1 of FLAC.  How do I "point" TLH to that version of FLAC?

Copy the flac.exe to the CmdlineApps directory for TLH. I think the default location is:
C:\Program Files (x86)\Trader's Little Helper\CmdlineApps
If you have a problem relating to the Live Music Archive (http://www.archive.org/details/etree) please send an e-mail to us admins at etree(AT)archive(DOT)org or post in the LMA thread here and we'll get on it.

Link to LMA Recordings

Link to Team Dirty South Recordings on the LMA

Mics: AKG C480B/CK61, CK63 | Church Audio CA-11 (cards) (with CA UBB)
Pres: <empty>
Recorders: Tascam DR-60D | Sony PCM-M10

Offline dactylus

  • Site Supporter
  • Trade Count: (34)
  • Needs to get out more...
  • *
  • Posts: 4565
  • Gender: Male
  • Saint Paul, MN
Re: Range Check Error - Trader's Little Helper
« Reply #13 on: September 25, 2016, 09:52:20 AM »
I did not realize that FLAC frontend had been updated to work on OSs newer than XP. TLH is just a frontend for FLAC also. It sounds to me more of an issue with having a current version of FLAC to work with, than an application that uses it. In other words, install a current version of FLAC and point whatever program you prefer to that.

I downloaded version 1.3.1 of FLAC.  How do I "point" TLH to that version of FLAC?

Copy the flac.exe to the CmdlineApps directory for TLH. I think the default location is:
C:\Program Files (x86)\Trader's Little Helper\CmdlineApps

^
Thank you!
hot licks > microphones > recorder



...ball of confusion, that's what the world is today, hey hey...

Offline rigpimp

  • Trade Count: (13)
  • Taperssection All-Star
  • ****
  • Posts: 1472
  • Gender: Male
  • Jarts don't kill people!
Re: Range Check Error - Trader's Little Helper
« Reply #14 on: September 25, 2016, 12:25:07 PM »
Copy the flac.exe to the CmdlineApps directory for TLH. I think the default location is:
C:\Program Files (x86)\Trader's Little Helper\CmdlineApps

Thank you from me too.  I forgot that I had to do this after every clean install of my OS.  It is on my radar now.
Mics: Schoeps MK5 G MP, Schoeps CCM 4 Lg MP, Schoeps MK8 MP, nBob cables > PFA, KCY 250/5 > PFA
Pre/A>D/P48: Sonosax SX/M2, Sonosax SX/M2-LS, E.A.A. PSP-2, Naiant Tinybox, Neumann BS48i-2 (for sale)
Recorders: Sound Devices Mixpre-6, Sony PCM-M10

http://archive.org/bookmarks/kskreider

 

RSS | Mobile
Page created in 0.243 seconds with 37 queries.
© 2002-2017 Taperssection.com
Powered by SMF
Website Design by Foxtrot Media, Inc., a Baltimore Website Company