Become a Site Supporter and Never see Ads again!

Author Topic: Clipping at the Aerco Pre or the Speaker Stack?  (Read 1476 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Hypnocracy

  • Site Supporter
  • Trade Count: (43)
  • Taperssection All-Star
  • *
  • Posts: 1870
  • Hypnocratic Missionary
    • Hypno on teh LMA
Clipping at the Aerco Pre or the Speaker Stack?
« on: August 29, 2016, 09:07:00 AM »
Lockn' My Morning Jacket...easily the loudest set I recall at the festival. I open my master this AM and see what appears to be clipping.

Outputs were the RCA outs and gain setting on the Aerco was 24db...about what I consider normal for my Grace V2...at the DR680 switch set at Input Line and 0db gain on the Record Trim.

I guess I mistakenly thought that at 0db Record Trim I was seeing the Aerco output and controlling levels at the Aerco to watch for over driven/clipping inputs. DR680 was showing max levels at slightly above midway between 0db and -16db line on the meters (-6db?)

Could this be showing the subs clipping? Or have I been mistaken on how to set gain for the DR680 and the Aerco?
« Last Edit: August 29, 2016, 09:09:28 AM by Hypnocracy »
_____________
hypno on teh Archive

This must be heaven -- 'cause here's where the rainbow ends
If this ain't the real thing, then it's close enough to pretend

Offline Life In Rewind

  • Trade Count: (0)
  • Taperssection Member
  • ***
  • Posts: 838
Re: Clipping at the Aerco Pre or the Speaker Stack?
« Reply #1 on: August 29, 2016, 09:15:14 AM »
Also possible the Aerco output clipping the 680...doesn't look to extreme - hows it sound?
Audix M1280/Avantone CK-1/APEX 435/Altec 626A/TEAC ME-120/Sony ECM-999PR/Sony ECM-MS5
TASCAM DR-70D/Tricorder

Offline yug du nord

  • uncleyug>Snowman>
  • Trade Count: (53)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 4960
  • made with natural flavor
Re: Clipping at the Aerco Pre or the Speaker Stack?
« Reply #2 on: August 29, 2016, 11:33:22 AM »
those don't look like clipped peaks to me. 
are there noticeable "clicks" or "pops" in playback??
.....got a blank space where my mind should be.....

Offline Hypnocracy

  • Site Supporter
  • Trade Count: (43)
  • Taperssection All-Star
  • *
  • Posts: 1870
  • Hypnocratic Missionary
    • Hypno on teh LMA
Re: Clipping at the Aerco Pre or the Speaker Stack?
« Reply #3 on: August 29, 2016, 12:47:20 PM »
Can't hear pops or clicks...It is from the Kick Drum. Effect?
_____________
hypno on teh Archive

This must be heaven -- 'cause here's where the rainbow ends
If this ain't the real thing, then it's close enough to pretend

Offline ~Jon Stoppable

  • Trade Count: (47)
  • Taperssection All-Star
  • ****
  • Posts: 1243
  • Gender: Male
    • Naiant Studio
Re: Clipping at the Aerco Pre or the Speaker Stack?
« Reply #4 on: August 29, 2016, 01:28:31 PM »
That second negative peak is a textbook analog clip.  Can't say if it was in the Aerco or the 680 though.  If only one peak is clipped it will be very difficult to hear though.

Offline MakersMarc

  • Trade Count: (7)
  • Taperssection All-Star
  • ****
  • Posts: 1625
  • Gender: Male
  • Two things I hate havin to cook and tryin' to date
Re: Clipping at the Aerco Pre or the Speaker Stack?
« Reply #5 on: August 29, 2016, 08:46:10 PM »
It sounds like it might have been one of those rare times when -24 gets you analog clipping. I've had it happen a couple of times. My ears bled.  :headphones:
Mk4v/41v>Nbob kcy x2>nbox platinum/Naiant PFA/Naiant IPA>Oade warm mod Marantz 661 x2/Sony pcm m10x3

Offline Hypnocracy

  • Site Supporter
  • Trade Count: (43)
  • Taperssection All-Star
  • *
  • Posts: 1870
  • Hypnocratic Missionary
    • Hypno on teh LMA
Re: Clipping at the Aerco Pre or the Speaker Stack?
« Reply #6 on: August 30, 2016, 10:48:44 PM »
Could this be Input Voltage related? The reason I ask is one of my Tekkeon's is loosing capacity and I know I used a backup that would only go to 7.2v on the display. All but one of my MP3450's voltage is set by dip switches and I had to use the Non-Dip Switch set backup that usually gets USB duty.

I've read thru the TS Aerco Pt 1 & 2 to find recommendations on setting levels between the two units...With the record trim on DR680 set at 0=Nominal +4 dBu (1.23 V) ??

From DR680 Manual:
INPUT switch set to LINE
Input impedance: 10 kΩ
Nominal input level: +4 dBu (1.23 V)
Maximum input level: +24 Bu (12.3 V)
Minimum input level: –27.5 dBu (0.05 V)

No info found on outputs for the Aerco...
_____________
hypno on teh Archive

This must be heaven -- 'cause here's where the rainbow ends
If this ain't the real thing, then it's close enough to pretend

Offline aaronji

  • Site Supporter
  • Trade Count: (6)
  • Needs to get out more...
  • *
  • Posts: 2249
Re: Clipping at the Aerco Pre or the Speaker Stack?
« Reply #7 on: August 31, 2016, 05:51:49 AM »
^ Jerry told me that the output on the Aerco can put out 20 V peak-to-peak (+/- 10).

I don't know if this is of any help, but what type of gain do you have on your Aerco?  In my experience (and confirmed by Jerry), the values printed on the labels only apply to the Aercos with stepped gain switches.  If you have the continuously variable gain pots, those numbers don't apply and, additionally, the gain is not linear with the degrees of rotation of the knobs (if I recall, the changes get larger as you get towards the higher gain end).  Maybe worth checking to see if you were actually applying the amount of gain you intended?

Offline ~Jon Stoppable

  • Trade Count: (47)
  • Taperssection All-Star
  • ****
  • Posts: 1243
  • Gender: Male
    • Naiant Studio
Re: Clipping at the Aerco Pre or the Speaker Stack?
« Reply #8 on: August 31, 2016, 11:05:22 AM »
Be careful about comparing Vpp and RMS: 20Vpp = 7VRMS = +19dBu.

 

RSS | Mobile
Page created in 0.118 seconds with 31 queries.
© 2002-2017 Taperssection.com
Powered by SMF
Website Design by Foxtrot Media, Inc., a Baltimore Website Company