Become a Site Supporter and Never see Ads again!

Author Topic: 6V 12AHr SLA Charging Issue w/EcoChge SC-61  (Read 1939 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline LeftoverSammy

  • Trade Count: (1)
  • Taperssection Member
  • ***
  • Posts: 491
  • Gender: Male
  • MG's FUCKIN' A!!
6V 12AHr SLA Charging Issue w/EcoChge SC-61
« on: January 13, 2004, 11:20:05 AM »
Have a question for the SLA gurus. I purchased used two 6V Ecocharge systems for a very good price; one 7.2AHr and one 4.0AHr SLA's in perfect working order and two Ecocharge SC-61 chargers. I also have this 12AHr SLA that came with a trickle charger, however I made a converter cable that will allow the SC-61 charger to mate with the 12AHr SLA so I could use the better charger. Upon testing if the SC-61 would charge this SLA I was surprised after about 3hrs of charge time that I could hear the SLA "bubbling" ....so I shut it down. Whats up with that??  Its a 6V charger with a smart function (goes from rapid charge to trickle when it is full). Why would the SC-61 charger cause the 12AHr SLA to bubble? Is that normal? I put a VOM on the SLA before I put it on charge and it was rather low (5.86V) but was a new SLA as of this summer 03'  Any ideas?? Should I stick with using the trickle charger it came with? Shouldn't matter should it?? Why would the other lower AHr SLA's take the SC-61 rapid charge and not the 12AHr SLA??


Thanks,
LoS
Gefell SMS2000's (m20 & M21 caps) > Luminous Audio Monarch II's or Audio Magic Silvers > Grace Designs V3 > PMD661

Former Nak CM300 & CM700 Vet

Its 420.....24/7.....365!! :-)

Offline F.O.Bean

  • Team Schoeps Tapir that
  • Trade Count: (126)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 40691
  • Gender: Male
  • Taperus Maximus
Re:6V 12AHr SLA Charging Issue w/EcoChge SC-61
« Reply #1 on: January 13, 2004, 11:58:48 AM »
rabhan is the ONLY person i know of that ran 6v 12 A and he said they had to mod him a charger because of the trickle or something.....PM him
Recording Gear:
Schoeps MK 4 (MP) & MK 41v (MP) Capsules ->
Schoeps 250/0 KCY's X2 ->
Naiant +60v/Low Noise PFA's x2 ->
DarkTrain Right Angle Stubby XLR's x2 ->
Sound Devices MixPre-6 & MixPre-3 ->
SanDisk 128gb Extreme Pro & 64gb Ultra Plus SDXC-I

Portable Playback Gear:
Campfire Audio Andromeda & Dorado IEM's ->
Linum G2 SuperBax & Bax {3.5mm} | FiiO LC 2.5c {2.5mm} ->
Shanling Audio M5s | Sony NW-A35 DAP's

DAW:
Dell Inspiron 15 5570-5521 Laptop
(Pentium i5/8gb RAM/256gb SSD)

http://www.archive.org/bookmarks/diskobean | http://www.archive.org/bookmarks/Bean420 | http://bt.etree.org/mytorrents.php

rabhan

  • Guest
  • Trade Count: (0)
Re:6V 12AHr SLA Charging Issue w/EcoChge SC-61
« Reply #2 on: January 13, 2004, 12:47:24 PM »
bubble? like the plastic casing? did you cross the polarity on the cable?

Offline dmonterisi

  • Taper Emeritus
  • Site Supporter
  • Trade Count: (2)
  • Needs to get out more...
  • *
  • Posts: 11963
  • Gender: Male
  • Stomach Full of Regret
Re:6V 12AHr SLA Charging Issue w/EcoChge SC-61
« Reply #3 on: January 13, 2004, 12:51:05 PM »
BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOM!

Offline LeftoverSammy

  • Trade Count: (1)
  • Taperssection Member
  • ***
  • Posts: 491
  • Gender: Male
  • MG's FUCKIN' A!!
Re:6V 12AHr SLA Charging Issue w/EcoChge SC-61
« Reply #4 on: January 13, 2004, 01:38:59 PM »
Rabhan,
No crossed wires. I used my VOM to check the continuity  before I even powered up. If they were crossed it wouldn't have charged for 3 hrs and not blow - so I doubt that is whats going on.

The bubbling I spoke of is happening inside the SLA. Sounds like the acid is boiling or something. This didn't happen right when it was plugged in - it was after about 2~3hrs of rapid charging.

The LAST thing you want is one of these bad boys going BOOM in your home. Showering yourself with acid is not what I had in mind....

My guess is that the rapid charge rate MAY be too much for this certain variety of SLA. But that is just a guess at best....

Anyone know what the charge rate is on the SC-61?? I think its only around 1A but I may be wrong.  

I heard there was some mod done to one of your chargers to allow it to charge a 12AHr SLA. Do you know why??
« Last Edit: January 13, 2004, 06:11:07 PM by LeftoverSammy »
Gefell SMS2000's (m20 & M21 caps) > Luminous Audio Monarch II's or Audio Magic Silvers > Grace Designs V3 > PMD661

Former Nak CM300 & CM700 Vet

Its 420.....24/7.....365!! :-)

rabhan

  • Guest
  • Trade Count: (0)
Re:6V 12AHr SLA Charging Issue w/EcoChge SC-61
« Reply #5 on: January 14, 2004, 12:46:55 AM »
the SC61 standard eco charger will charge a 6v 12ah, it just wont float. thats why i had xenotronix mod two so that they would float.

 

RSS | Mobile
Page created in 0.082 seconds with 47 queries.
© 2002-2019 Taperssection.com
Powered by SMF