Become a Site Supporter and Never see Ads again!

Author Topic: What is wrong with my rig? (I found out!)  (Read 1809 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Aaron41

  • Trade Count: (0)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 2504
  • Quack
What is wrong with my rig? (I found out!)
« on: July 27, 2006, 01:23:09 PM »
Hey everyone,

Sorry if this is the wrong forum for this. I looked and saw that other threads like this are located here for hopefully it's the right one.

I've been botching the last few tapes I've been making. The sound on my DPA 4061 > SP bat box > IRiver is starting to distort badly. I've never had that problem before and can't figure out what would have caused it.

Here is a sample of what is happening. This is the 1 MB FLAC file. I've attached an MP3 copy too.

http://www.sendspace.com/file/nw3xa2

It seems that bass is distorting badly. I don't think it is the mics being overloaded since the 4061s don't seem to have that problem very often. The problem is showing up in both channels so I don't think it has anything to do with the mics. Could it be the bat box? Is this what happens to the sound when the battery starts running out? Could one of my connectors (either the miniplug on the 4061 or the bat box to IRiver connector) be causing this?

I tried testing the setup in the car after the show and couldn't reproduce any of the distorted bass. Then again, my car doesn't get nearly as loud as a concert.

I've got a show tonight and I'm REALLY hoping to get this all worked out before the night. Any help is EXTREMELY appreciated. Thanks a lot everyone for your time.
« Last Edit: July 28, 2006, 12:13:15 AM by Aaron41 »
"The pizza game has treated me well" - Evil Taper

Offline dnsacks

  • Trade Count: (9)
  • Taperssection All-Star
  • ****
  • Posts: 1642
Re: What is wrong with my rig? :(
« Reply #1 on: July 27, 2006, 01:36:07 PM »
I'd def. start by putting a fresh battery in the batt box.  How many shows does the batt. in the batt. box have under its belt?

Offline Aaron41

  • Trade Count: (0)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 2504
  • Quack
Re: What is wrong with my rig? :(
« Reply #2 on: July 27, 2006, 01:43:26 PM »
I'd def. start by putting a fresh battery in the batt box.  How many shows does the batt. in the batt. box have under its belt?

I'm not sure actually. More than a handful.

I did the tongue battery test (probably stupid but oh well) and it only gave me a slight sting. Barely noticable. Is it supposed to knock me on my ass?
"The pizza game has treated me well" - Evil Taper

Offline it-goes-to-eleven

  • Trade Count: (57)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 6701
Re: What is wrong with my rig? :(
« Reply #3 on: July 27, 2006, 01:48:05 PM »
A fresh battery won't knock you on your ass but it will be much more than hardly noticable.

Try the yelling test before and after the battery swap to verify that is the true problem.. Also go for the tongue test on the new battery.  Normally these batteries last a year or more.  But I'm not sure if that is true if your mics are left plugged in.


New product - Get your NEUMANN active mounting bars
Active microphone mounting bars for Schoeps and AKG, and Naiant AKG, ready to ship

Offline ellaguru

  • Trade Count: (13)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 3294
  • Gender: Male
    • the wendy hour
Re: What is wrong with my rig? :(
« Reply #4 on: July 27, 2006, 01:49:12 PM »
sounds like whats wrong with one channel of my 4061 set....

Offline Aaron41

  • Trade Count: (0)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 2504
  • Quack
Re: What is wrong with my rig? :(
« Reply #5 on: July 27, 2006, 01:54:24 PM »
I just did some more testing with a concert DVD. Left both mics up to the left speaker in my setup. When plugged in the battery box the levels were coming off a little bit. The right channel was louder than the left by a few dbs. This shouldn't be since it is a mono speaker. The sound clip came out ok but with little to no bass in it.

I tried with just the 4061s into the IRiver. This is said to give enough power for the 4061s but I'd rather not risk it during most shows. The levels were even and the sound clip it produced had bass in it.

Looks like it is just a battery issue hopefully.
"The pizza game has treated me well" - Evil Taper

Offline Aaron41

  • Trade Count: (0)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 2504
  • Quack
Re: What is wrong with my rig? :(
« Reply #6 on: July 27, 2006, 01:59:33 PM »
Looks like it is just a battery issue hopefully.

Do you have a nearby smoke detector you could plunder?


lol. Yes I do. I might just run over to Kmart though.
"The pizza game has treated me well" - Evil Taper

Offline pfife

  • Emperor of Ticketucky
  • Trade Count: (0)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 12356
  • I love/hate tickets.
Re: What is wrong with my rig? :(
« Reply #7 on: July 27, 2006, 02:33:45 PM »
Normally these batteries last a year or more.  But I'm not sure if that is true if your mics are left plugged in.

Yeah, I've always been under the impression that they'll last for > 100hrs... but I too have had them die much quicker than that, and it had a bunch of crackle sound on the recording.

Aaron, let us know what happens, and feel free to borrow the 4060->MMA6K if you want.
Tickets are dead to me.  Except the ones I have, don't have, and lost.  Not to mention the ones you have, don't have, and lost.   And the ones that other dude has, doesn't have, and lost.  Let me know if you need some tickets, I'm happy to oblige. 

Tickets >>>>>>>> Oxygen

Offline Ed.

  • your popsicle's melting
  • Trade Count: (0)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 8669
  • Gender: Male
  • FJ Baby!
Re: What is wrong with my rig? :(
« Reply #8 on: July 27, 2006, 03:17:34 PM »
i'd guess the battery as well.  i've had that happen before as well.


Because nothing says "I have lots of money and am sort of confused as to how to spend it" like Bose.

Offline rsimms3

  • Trade Count: (10)
  • Taperssection All-Star
  • ****
  • Posts: 1492
Re: What is wrong with my rig? :(
« Reply #9 on: July 27, 2006, 06:07:52 PM »
Your sample has asymmetrical clipping on it.  I have had this on a few tapes and never really figured out the cause.
FOR SALE - Check HERE

Offline Aaron41

  • Trade Count: (0)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 2504
  • Quack
Re: What is wrong with my rig? :(
« Reply #10 on: July 27, 2006, 11:22:46 PM »
It looks like it was the battery that was giving me issues. No problems with the show I taped tonight.
"The pizza game has treated me well" - Evil Taper

Offline leehookem

  • Trade Count: (3)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 4439
  • Gender: Male
    • Texas Tapers
Re: What is wrong with my rig? :(
« Reply #11 on: July 27, 2006, 11:59:12 PM »
It looks like it was the battery that was giving me issues. No problems with the show I taped tonight.

good to hear.
www.texastapers.org


AKG c480b ck61/ck63 > Tascam DR-70D
Oade ACM Marantz PMD-671
AKG ck61/63 > NBob Actives > Naiant PFA > Tascam DR-70D
Oade ACM Marantz PMD-671
Audiophile 2496 > Mytek Stereo96 DAC > Sony MDR-7506
Dual 1229 > Marantz 2270 > Kimber Kables > Cerwin Vega VS120

Canon Rebel XSi, EF 50 mm f/1.8, EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS

 

RSS | Mobile
Page created in 0.243 seconds with 39 queries.
© 2002-2017 Taperssection.com
Powered by SMF
Website Design by Foxtrot Media, Inc., a Baltimore Website Company