Become a Site Supporter and Never see Ads again!

Author Topic: Soundforge resample changes the total time?  (Read 2132 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Arglebargle

  • Trade Count: (0)
  • Taperssection Regular
  • **
  • Posts: 90
  • I'm a llama!
Soundforge resample changes the total time?
« on: November 15, 2003, 07:02:07 PM »
I recorded a show at 48k and when I used Soundforge to resample to 44.1k the total length of the WAV changed by a few seconds. I used the highest setting allowed and had the antialiasing box checked. The conversion must have taken almost an hour on a PIII 700Mhz running 512 MB RAM. I usually don't need to resample because I always tape at 44.1 unless I patch out of the sound board. Anyone know if this is normal or what went wrong?

Thanks, Al.

Offline Brian

  • Trade Count: (2)
  • Needs to get out more...
  • Posts: 9406
  • Gender: Male
Re:Soundforge resample changes the total time?
« Reply #1 on: November 15, 2003, 07:08:21 PM »
don't worry about it. my SF 6.0 does the same thing. when you save your file the time will change back to the correct amount... I thinks it's just a glitch in the program.

Offline Arglebargle

  • Trade Count: (0)
  • Taperssection Regular
  • **
  • Posts: 90
  • I'm a llama!
Re:Soundforge resample changes the total time?
« Reply #2 on: November 15, 2003, 10:18:55 PM »
Cool, thanks!!!!!!  :)

cpclark

  • Guest
  • Trade Count: (0)
Re:Soundforge resample changes the total time?
« Reply #3 on: November 16, 2003, 05:32:29 AM »
yeah, same as stl taper, as soon as its saved its all good

Offline F.O.Bean

  • Team Schoeps Tapir that
  • Trade Count: (126)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 40691
  • Gender: Male
  • Taperus Maximus
Re:Soundforge resample changes the total time?
« Reply #4 on: November 16, 2003, 07:35:36 AM »
an hour??? how long was the show???
Recording Gear:
Schoeps MK 4 (MP) & MK 41v (MP) Capsules ->
Schoeps 250/0 KCY's X2 ->
Naiant +60v/Low Noise PFA's x2 ->
DarkTrain Right Angle Stubby XLR's x3 ->
Sound Devices MixPre-6 & MixPre-3 ->
SanDisk 128gb Extreme Pro & 64gb Ultra Plus SDXC-I

Portable Playback Gear:
Campfire Audio Andromeda & Dorado IEM's ->
Linum G2 SuperBax & Bax {3.5mm} | FiiO LC 2.5c {2.5mm} ->
Shanling Audio M5s | Sony NW-A35 DAP's

DAW:
Dell Inspiron 15 5570-5521 Laptop
(Pentium i5/8gb RAM/256gb SSD)

http://www.archive.org/bookmarks/diskobean
http://www.archive.org/bookmarks/Bean420
http://bt.etree.org/mytorrents.php
http://www.mediafire.com/folder/j9eu80jpuaubz/Recordings

Offline nic

  • Big In Japan
  • Trade Count: (1)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 4704
  • Gender: Male
    • half dead batteries
Re:Soundforge resample changes the total time?
« Reply #5 on: November 16, 2003, 08:07:48 AM »
an hour?!?

just resampled a 1hr 55min set from 48K to 44.1K in Soundforge6(with anti-alias filter and interpolation accuracy at 4-highest) and it took *5 mins* total
(this was on a PIII 1.13GHz w/ 1GB ram)


the water's clean and innocent

cpclark

  • Guest
  • Trade Count: (0)
Re:Soundforge resample changes the total time?
« Reply #6 on: November 16, 2003, 02:30:16 PM »
i just resampled a 1hr 50 min show on a celeron 2.0ghz, 512mb with anti alias filter 4/4 and it took 20 min, i guess that extra ram really helps huh

Offline nic

  • Big In Japan
  • Trade Count: (1)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 4704
  • Gender: Male
    • half dead batteries
Re:Soundforge resample changes the total time?
« Reply #7 on: November 16, 2003, 05:34:28 PM »
I also have my virtual mem setting down to 250MB total...everything goes to RAM instead of working from a page file on the HD


the water's clean and innocent

cpclark

  • Guest
  • Trade Count: (0)
Re:Soundforge resample changes the total time?
« Reply #8 on: November 16, 2003, 05:54:23 PM »
I also have my virtual mem setting down to 250MB total...everything goes to RAM instead of working from a page file on the HD

excuse my ignorance, but does that really help the computer run a lot faster and how would you go about changing the virtual memory setting and would it help on my comp with 512mb of ram, 40gb HD

Offline Willie T.

  • Trade Count: (0)
  • Taperssection Regular
  • **
  • Posts: 175
  • Gender: Male
  • Namaste
    • My Site (down), well sometimes it is.
Re:Soundforge resample changes the total time?
« Reply #9 on: November 16, 2003, 07:07:40 PM »
I also have my virtual mem setting down to 250MB total...everything goes to RAM instead of working from a page file on the HD

excuse my ignorance, but does that really help the computer run a lot faster and how would you go about changing the virtual memory setting and would it help on my comp with 512mb of ram, 40gb HD

I think it has helped with my home computer alot (p3, 733, 1 gig).  If your drive isn't very fragmented and you have large blocks of free space you might not notice much difference, but when it's running close to full, not having a page file makes all the difference.  It's in System Properties (win key + pause/break) > Advanced tab > Settings button in performance > Change button under virtual memory > No Page file (or whatever).  It won't let you run w/o the page file if you have less than 512.  
"Man or woman, if you aren't getting laid, you're being too picky. You just have to find that delicate balance between personal satisfaction and shame." -- Teabag

cpclark

  • Guest
  • Trade Count: (0)
Re:Soundforge resample changes the total time?
« Reply #10 on: November 16, 2003, 09:13:46 PM »
thanks trey, ill have to check this out

 

RSS | Mobile
Page created in 0.081 seconds with 53 queries.
© 2002-2019 Taperssection.com
Powered by SMF