Become a Site Supporter and Never see Ads again!

Author Topic: New issue with Audacity on Mac OS Big Sur - can't play or record on v 2.4.2  (Read 2093 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline morst

  • Trade Unionist
  • Trade Count: (2)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 5104

Anyone else had an issue?This just started within the past couple days, and I was able to boot up a clean OS and found that Audacity worked fine on it.
I am not able to even get it to play back on the internal speaker of my mac mini (m1 processor)

it says "error opening the sound device.
Try changing the audio host, playback device, and the project sample rate."







Offline if_then_else

  • Trade Count: (0)
  • Taperssection Member
  • ***
  • Posts: 394

Offline morst

  • Trade Unionist
  • Trade Count: (2)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 5104
https://manual.audacityteam.org/man/error_opening_sound_device.html
yeah I guess I'll go over that again with a fine tooth comb.
The Privacy setting is a symptom of the problem. Audacity doesn't even show up as an option in the Microphone section.


Offline morst

  • Trade Unionist
  • Trade Count: (2)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 5104
Yep found the problem. None of my sound interfaces lists any supported sample rates.
Now if I can figure out how to fix that...

Offline relefunt

  • Trade Count: (10)
  • Taperssection Member
  • ***
  • Posts: 268
  • Gender: Male
  • kindfulness
    • Milwaukee Taper
Would going into Apple MIDI setup utility help with that?
AKG c414xls, Beyerdynamic MC930, Line Audio CM3 and OM1. Superluxe S502mk2
Sneaky: Church CA11+14, Audiotechnica AT853.
Preamps: Shure FP24, CA9200.
Recorder: Sound Devices MixPre6, Roland R05, Sony M10.
my local taping blog: milwaukeetaper.com

Offline morst

  • Trade Unionist
  • Trade Count: (2)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 5104
Would going into Apple MIDI setup utility help with that?
Apple's "Audio MIDI Setup" app is part of my normal workflow, and thus far, no combination of settings seems to make my main system work.


Using my clean install of Big Sur on an external thunderbolt SSD works MOST of the time, but I've had the exact same problem, only it's intermittent!


Next thing to check is all cables and hubs. Can't imagine that unplugging a powered-off MixPre6 will make Audacity work with the internal speaker, but I'll try everything at this point.

Offline morst

  • Trade Unionist
  • Trade Count: (2)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 5104
I updated my macOS to Big Sur 11.6.3 and now it works fine!!!
Maybe it just needed the disc cleanup after a crash!?
That was weird but I'm glad it works now!

Offline morst

  • Trade Unionist
  • Trade Count: (2)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 5104
it's doing the same damn thing again now.won't even play through the internal speaker when I boot up clean and reinstall audacity (delete the folder located at ~Library>Application Support > audacity)

Grr.

Offline FrankPere

  • Trade Count: (0)
  • Taperssection Newbie
  • *
  • Posts: 5
OMG! I had that problem too, try to rebot

Offline morst

  • Trade Unionist
  • Trade Count: (2)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 5104
I rebooted at least 20 times over the course of several weeks, but now I have given up on Big Sur and moved on to Monterey.
Audacity 2.4.2 works fine in Monterey.

Offline scb

  • Eli Manning should die of gonorrhea and rot in hell. Would you like a cookie, son?
  • Trade Count: (11)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 8660
  • Gender: Male
I rebooted at least 20 times over the course of several weeks, but now I have given up on Big Sur and moved on to Monterey.
Audacity 2.4.2 works fine in Monterey.

not working for me in 12.3.1

 

RSS | Mobile
Page created in 0.045 seconds with 33 queries.
© 2002-2022 Taperssection.com
Powered by SMF