Become a Site Supporter and Never see Ads again!

Author Topic: Audio Stretching in Adobe Audition  (Read 351 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline BradleyJY15

  • Trade Count: (0)
  • Taperssection Regular
  • **
  • Posts: 142
  • Gender: Male
Audio Stretching in Adobe Audition
« on: April 20, 2022, 02:46:02 PM »
I taped a show with AUD mics->SD MP6, then had SBD->TASCAM DR-05.

I want to stretch the SBD source by a couple hundredths of a second.

How do I do that in Adobe Audition w/o a pitch correction (and killing the sound)?
Schoeps MK22 & MK41 -> Nbob Actives -> Naiant PFA -> SD MixPre-6ii

Offline hoserama

  • Trade Count: (1)
  • Taperssection Member
  • ***
  • Posts: 396
  • Gender: Male
Re: Audio Stretching in Adobe Audition
« Reply #1 on: April 22, 2022, 10:28:17 AM »
Select resample in the time stretching module.
Audio: Countryman B3 + AT853(hypers/cards/subcards) + SBD feeds
Wireless Receivers: Lots of those
Antennas: Lots of those
Cables: Lots of those
Recorders: Cymatic Utrack24, Cymatic LR16, RME Multiface, Zoom F8, (3) Tascam 680, (2) Tascam 2D, Zoom H6, Zoom H4n, and a graveyard of irivers/nomads/minidiscs.

Offline BradleyJY15

  • Trade Count: (0)
  • Taperssection Regular
  • **
  • Posts: 142
  • Gender: Male
Re: Audio Stretching in Adobe Audition
« Reply #2 on: April 22, 2022, 11:19:16 AM »
Is this the correct tool?

These are the settings that I am using and it comes out sounding terrible.

Not sure what else I need to do or what all the settings really mean.
Schoeps MK22 & MK41 -> Nbob Actives -> Naiant PFA -> SD MixPre-6ii

Offline BradleyJY15

  • Trade Count: (0)
  • Taperssection Regular
  • **
  • Posts: 142
  • Gender: Male
Re: Audio Stretching in Adobe Audition
« Reply #3 on: April 22, 2022, 11:26:02 AM »
When I run those settings and preview the audio it sounds good.

But I have processed it twice and it comes out terrible.

I will try again.
Schoeps MK22 & MK41 -> Nbob Actives -> Naiant PFA -> SD MixPre-6ii

Offline DavidPuddy

  • Trade Count: (15)
  • Taperssection All-Star
  • ****
  • Posts: 1384
Re: Audio Stretching in Adobe Audition
« Reply #4 on: April 22, 2022, 01:37:57 PM »
« Last Edit: April 22, 2022, 01:43:19 PM by DavidPuddy »

Offline hoserama

  • Trade Count: (1)
  • Taperssection Member
  • ***
  • Posts: 396
  • Gender: Male
Re: Audio Stretching in Adobe Audition
« Reply #5 on: April 23, 2022, 08:22:18 AM »
Is this the correct tool?

These are the settings that I am using and it comes out sounding terrible.

Not sure what else I need to do or what all the settings really mean.

I did a video on time alignment in Audition, check it out at https://youtu.be/MOz2GUdL_vw

For Audition CC, use the Stretch/Pitch module. Make sure you select "lock stretch and pitch shift (Resample)".

I've done a bunch of tests and the rebuilt time stretch algorithm in the Audition builds after CS5 are just not as accurate as Audition 3.0. I still keep AA3 for the time stretching as a result.
Audio: Countryman B3 + AT853(hypers/cards/subcards) + SBD feeds
Wireless Receivers: Lots of those
Antennas: Lots of those
Cables: Lots of those
Recorders: Cymatic Utrack24, Cymatic LR16, RME Multiface, Zoom F8, (3) Tascam 680, (2) Tascam 2D, Zoom H6, Zoom H4n, and a graveyard of irivers/nomads/minidiscs.

Offline morst

  • Trade Unionist
  • Trade Count: (2)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 5077
Re: Audio Stretching in Adobe Audition
« Reply #6 on: April 23, 2022, 09:44:59 PM »
I bet turning off the vocoder feature would help for a straight time stretch/squash.


And yes, when you change the amount of time a file plays for, the pitch will change (probably microscopically)

 

RSS | Mobile
Page created in 0.04 seconds with 30 queries.
© 2002-2022 Taperssection.com
Powered by SMF