Become a Site Supporter and Never see Ads again!

Author Topic: Pmd661mklll dig input issue  (Read 2996 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline jcable77

  • Trade Count: (16)
  • Taperssection Member
  • ***
  • Posts: 745
  • Gender: Male
  • Needs to stay in more...
Pmd661mklll dig input issue
« on: December 28, 2018, 08:27:57 AM »
Im not sure if Im just exhausted or what? I just got a pmd661mk3 and im in the process of testing it. I connected with the digi cable of a v3 and cant get levels( presets to dig 24/48 stereo, same as v3) unless I turn up the rec level on the mk3. Unplugged it, and plugged the same cable into my mk2 and with rec levels all the way off have signal like I would normally. Does the mk3 have level control over digital signal? Am I missing something?
AKG>Sound Devices

Offline dallman

  • Trade Count: (30)
  • Taperssection All-Star
  • ****
  • Posts: 1675
  • Gender: Male
    • Clifford Morse
Re: Pmd661mklll dig input issue
« Reply #1 on: December 28, 2018, 11:39:46 AM »
Maybe a silly question, but do you have D.In set as the input in the menu settings? I have never seen the record level control work on a digi in as the deck is only a bit bucket at that point so it sounds like a menu issue. As you know Marantz pre-set menu setup is really detailed but can be confusing when setting up.
Support Live Music: Tape A Show Today!
Deck>possibly something here> Mics

Offline jcable77

  • Trade Count: (16)
  • Taperssection Member
  • ***
  • Posts: 745
  • Gender: Male
  • Needs to stay in more...
Re: Pmd661mklll dig input issue
« Reply #2 on: December 28, 2018, 12:49:36 PM »
Yeah, its D.in. Ive never seen a deck have adjustable record level while dig in. All my presets are the same as the mk2. Maybe a firmware issue? Its weird, it runs fine with record levels @12:00 or +0.
AKG>Sound Devices

Offline DSatz

  • Site Supporter
  • Trade Count: (31)
  • Needs to get out more...
  • *
  • Posts: 2724
  • Gender: Male
Re: Pmd661mklll dig input issue
« Reply #3 on: December 28, 2018, 03:47:39 PM »
I also bought one of these recorders recently, so just now I unboxed it and replicated your setup. To my astonishment, the record level controls are in effect even when the input is digital. And I don't see a way to defeat or bypass them. (Approximate unity gain is near the top of their range, but it's only approximate.)

If I'd known this I wouldn't have bought the recorder, though I may use it for its analog inputs at some point. Meanwhile, unless/until there's a workaround, I wouldn't use it as a "bit bucket".

I mean, I can see the designers' point of view. But even if they wanted to make this behavior the default for the benefit of less technically informed users, the controls really should be "bypassable" via a menu item.

--best regards
« Last Edit: December 28, 2018, 03:58:54 PM by DSatz »
music > microphones > a recorder of some sort

Offline jcable77

  • Trade Count: (16)
  • Taperssection Member
  • ***
  • Posts: 745
  • Gender: Male
  • Needs to stay in more...
Re: Pmd661mklll dig input issue
« Reply #4 on: December 29, 2018, 01:22:55 AM »
I also bought one of these recorders recently, so just now I unboxed it and replicated your setup. To my astonishment, the record level controls are in effect even when the input is digital. And I don't see a way to defeat or bypass them. (Approximate unity gain is near the top of their range, but it's only approximate.)

If I'd known this I wouldn't have bought the recorder, though I may use it for its analog inputs at some point. Meanwhile, unless/until there's a workaround, I wouldn't use it as a "bit bucket".

I mean, I can see the designers' point of view. But even if they wanted to make this behavior the default for the benefit of less technically informed users, the controls really should be "bypassable" via a menu item.

--best regards
Thank you for looking into it. Glad Im not just crazy. Who wants to trade a brand new mk3 for any condition mk2? Hopefully B+H will take it back.
« Last Edit: December 29, 2018, 01:36:21 AM by jcable77 »
AKG>Sound Devices

Offline dactylus

  • Site Supporter
  • Trade Count: (51)
  • Needs to get out more...
  • *
  • Posts: 5172
  • Gender: Male
  • Saint Paul, MN
Re: Pmd661mklll dig input issue
« Reply #5 on: December 29, 2018, 11:29:41 AM »
I also bought one of these recorders recently, so just now I unboxed it and replicated your setup. To my astonishment, the record level controls are in effect even when the input is digital. And I don't see a way to defeat or bypass them. (Approximate unity gain is near the top of their range, but it's only approximate.)

If I'd known this I wouldn't have bought the recorder, though I may use it for its analog inputs at some point. Meanwhile, unless/until there's a workaround, I wouldn't use it as a "bit bucket".

I mean, I can see the designers' point of view. But even if they wanted to make this behavior the default for the benefit of less technically informed users, the controls really should be "bypassable" via a menu item.

--best regards
Thank you for looking into it. Glad Im not just crazy. Who wants to trade a brand new mk3 for any condition mk2? Hopefully B+H will take it back.

With patient searching a mint condition 661, version 1 or 2 can be picked up on fleabay for a very reasonable price.

hot licks > microphones > recorder



...ball of confusion, that's what the world is today, hey hey...

Offline jcable77

  • Trade Count: (16)
  • Taperssection Member
  • ***
  • Posts: 745
  • Gender: Male
  • Needs to stay in more...
Re: Pmd661mklll dig input issue
« Reply #6 on: December 29, 2018, 12:12:35 PM »
I also bought one of these recorders recently, so just now I unboxed it and replicated your setup. To my astonishment, the record level controls are in effect even when the input is digital. And I don't see a way to defeat or bypass them. (Approximate unity gain is near the top of their range, but it's only approximate.)

If I'd known this I wouldn't have bought the recorder, though I may use it for its analog inputs at some point. Meanwhile, unless/until there's a workaround, I wouldn't use it as a "bit bucket".

I mean, I can see the designers' point of view. But even if they wanted to make this behavior the default for the benefit of less technically informed users, the controls really should be "bypassable" via a menu item.

--best regards
Thank you for looking into it. Glad Im not just crazy. Who wants to trade a brand new mk3 for any condition mk2? Hopefully B+H will take it back.

With patient searching a mint condition 661, version 1 or 2 can be picked up on fleabay for a very reasonable price.
Haha, I probly should have held onto the one I just sold you. :facepalm:
AKG>Sound Devices

Offline dactylus

  • Site Supporter
  • Trade Count: (51)
  • Needs to get out more...
  • *
  • Posts: 5172
  • Gender: Male
  • Saint Paul, MN
Re: Pmd661mklll dig input issue
« Reply #7 on: December 29, 2018, 01:49:32 PM »
^
 D'oh.  :facepalm:

It took me a minute to make that connection.  I also recently picked up a mkII from fleabay to send to Doug Oade for modding.  I'll blame my sluggish brain function on the frigid temps here.  Or it could possibly be Father Time.   :yack:    The pmd661 is a great recorder. I have an Oade modded one here that I've been using for ~10 years, excellent for both open and 007...
« Last Edit: December 30, 2018, 07:32:13 AM by dactylus »
hot licks > microphones > recorder



...ball of confusion, that's what the world is today, hey hey...

Offline DSatz

  • Site Supporter
  • Trade Count: (31)
  • Needs to get out more...
  • *
  • Posts: 2724
  • Gender: Male
Re: Pmd661mklll dig input issue
« Reply #8 on: January 11, 2019, 04:32:02 PM »
My dealer (Dale Pro Audio in NYC) gave me contact information for an engineer at the parent company of Marantz Pro Audio. I just wrote to that person about this problem; I suggested a firmware update to add a menu option that would bypass the record level controls for the S/P-DIF input. That way, newbies would still get the behavior they expect, and "oldbies" like us can also get what we need.

BTW, one reason I like to buy stuff from Dale is that they have actual audio engineers on their sales staff. They understood the problem right away and cared about it, even though this was a small-ticket item. I'm sure that if I'd asked them to do the talking for me, they would have done so, and in a knowledgeable way.

--best regards
« Last Edit: January 12, 2019, 08:26:47 PM by DSatz »
music > microphones > a recorder of some sort

Offline DSatz

  • Site Supporter
  • Trade Count: (31)
  • Needs to get out more...
  • *
  • Posts: 2724
  • Gender: Male
Re: Pmd661mklll dig input issue
« Reply #9 on: January 15, 2019, 07:03:45 AM »
I heard back almost immediately from the engineer at "inMusic Brands" (parent company of Denon and Marantz Pro as well as RANE). He understood the problem completely, but no one had brought it up to them before (!), and it is already late in the "product life cycle" for the Mk III. He said that no firmware update is currently scheduled, but he will ask whether one can be considered.

His email was guarded/reserved about that possibility, though. Apparently a Mk IV version is already in the works; my guess is that it might get this menu option if that is feasible (which no one has said yet), and/or it might happen sooner for the Mk IV than for the Mk III.

--best regards
« Last Edit: April 25, 2019, 10:53:27 AM by DSatz »
music > microphones > a recorder of some sort

Offline goodcooker

  • Trade Count: (31)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 3051
  • Gender: Male
  • goes to 11
Re: Pmd661mklll dig input issue
« Reply #10 on: January 15, 2019, 09:30:14 AM »
^ In my experience dealing with Marantz re the issues I had with the 706 I found them to be very responsive and had "music pros" working the customer service lines but the same feeling from them that they were very guarded in promising any kind of actual results.

They eventually came out with a firmware fix for the problems I had but only after a year. Can't see them spending the time and money on a what could be considered a minor glitch that doesn't affect the large part of the consumer base when they have a new version coming out soon anyway.
Schoeps MK41 > nBob > PFA || MBHO KA300 > PFA || Sennheiser me40-k2u || ADK S51 || Joly Mod Oktava MK012
Aerco MP2 || Grace Lunatec V2 || RAD MS2 || nBox Platinum
Tascam DR701d || PMD620

http://www.archive.org/bookmarks/goodcooker

"Are you the Zman?" - fan at Panic 10-08-10 Kansas City

"I don't know who left this perfectly good inflatable wook doll here, but if I'm blowing her up, I'm keeping her." -  hoppedup

Offline DSatz

  • Site Supporter
  • Trade Count: (31)
  • Needs to get out more...
  • *
  • Posts: 2724
  • Gender: Male
Re: Pmd661mklll dig input issue
« Reply #11 on: April 23, 2019, 10:27:57 AM »
Update without an update: Since it had been three months, I checked back in with the gentleman at "inMusic" who had written to me before (and a gentleman he seems to be, real talk).

He said that the Mk IV version hadn't been released yet (no comment on whether or not it will offer bit-accurate digital recording) and that no firmware updates had been scheduled so far for the MK III. But he hinted that there might be more to say soon, if I understand him correctly.
music > microphones > a recorder of some sort

Offline DATBRAD

  • Trade Count: (1)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 2182
  • Gender: Male
Re: Pmd661mklll dig input issue
« Reply #12 on: April 24, 2019, 01:45:09 PM »
I wonder if the menu preset for gain on the spdif input should always be set to auto? I have a Tascam CDRW 700 burner that has an option taking a digital input to engage the gain pot, allowing for digital gain adjustment on the fly. It's worth experimenting I think. Feed the MKIII a few different digital signals with a range of recording levels and see what happens with the gain setting to auto and compensate if the recorded signals are raised or lowered to the same general level
AKG C460B w/CK61/CK63>Luminous Monarch XLRs>SD MP-1(x2)>Luminous Monarch XLRs>PMD661(Oade WMOD)

Beyer M201>Luminous Monarch XLRs>PMD561 (Oade CMOD)

Offline jerryfreak

  • Trade Count: (23)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 2457
  • I'm a llama! (taboot)
Re: Pmd661mklll dig input issue
« Reply #13 on: April 24, 2019, 03:36:12 PM »
i have mkIs in the yard sale for you bitbucketers
in:
small: MK4/4V > CMR > V3 or J.Williams Mod MicMan Jr or no pre at all >AD2K/R07/PCM-A10/Oade Warm 661/DR100-MKIII

smaller: 4061/4099 CORE or 4011/4018V> d:vice MMA



out:
home:Benchmark DAC1 HGC > Dynaudio BM15A active monitors
shop: Musical Fidelity VLink 192 Asynchronyous> coax> DAC1 > Rokit RP8 active monitors

Online MakersMarc

  • Trade Count: (15)
  • Needs to get out more...
  • *****
  • Posts: 2671
  • Gender: Male
  • 😈
Re: Pmd661mklll dig input issue
« Reply #14 on: May 01, 2019, 11:56:43 AM »
MKII won't play nice with Portadat. MK0 worked for hundreds of transfers. Now Imjust get a digital error message.  :help:
😈 Mk4v/41v>nbob actives>Baby nbox>Oade warm mod Marantz 620.

Open: 4v/41v>nbobs>Naiant PFA>Oade warm mod 661.

Home: the Stereo Hospital budget refurb rig: Lappie>DragonFly Red with Jitterbug>Nikko NR520 amp>B&W V202 speakers. Hi Fi Goodwill style.

 

RSS | Mobile
Page created in 0.17 seconds with 42 queries.
© 2002-2019 Taperssection.com
Powered by SMF